Het woord Talent is een veel gebruikt woord. En vaak in combinatie met Talentmanagement. Maar er zijn meerdere betekenissen. Een korte uitleg: Talent gebruikt als synoniem voor

  1. Medewerkers
  2. Competenties
  3. Unieke gave

1. Medewerkers:

In navolging op uitspraken als “onze medewerkers maken het verschil” wordt het woord Talent gebruikt als positief synoniem voor de medewerker. Alle medewerkers zijn dan talenten ongeacht of ze uitstekend, gewoon of onder de maat presteren.
Talentmanagement is dan een vervanger voor resourcemanagement, het recruiten en behouden van goede medewerkers en ja, soms het ontslaan van medewerkers. Het werk dat gedaan moet worden staat hierbij centraal. Strategisch talentmanagement betekent dan Strategische personeel planning.
Een mooi gebruik van het woord Talent.

2. Competenties:

Competenties gaan over de vaardigheden van een medewerker. Kennis, kunde en gedrag om een bepaalde taak tot een goed einde te brengen. Alle competenties zijn dan talenten en voor een bepaalde functie zijn sommige talenten gewenst of noodzakelijk, andere zijn minder belangrijk.
Talentmanagement is dan competentiemanagement waarbij het ontwikkelen van bepaalde competenties tot op het gevraagde niveau, centraal staat. De functie-eisen staan hier centraal. Vaak in combinatie met de beoordelingsronde wordt middels training en coaching hier invulling aan gegeven.
Een mooi gebruik van het woord Talent.

3. Unieke gave:

Mensen zijn verschillend en iedereen heeft zijn eigen aanleg, eigen unieke gaven. We herkennen de muzikale talenten en andere kunstenaars snel als persoonlijke talenten. Maar iedereen heeft dit soort unieke gaven, talenten, al ben je daar lang niet altijd bewust van. De ene heeft ruimtelijk inzicht en zet zo even een onbekende tent op, de ander doorziet direct de rode lijn in een berg gegevens. Weer een ander weet het altijd zo mooi te zeggen of heeft altijd een oplossing voor welk probleem dan ook.
Een talent beschrijf je dan als een eigenschap, of unieke competentie

  • waar je goed in bent én
  • wat je redelijk gemakkelijk af gaat én
  • waar je plezier aan beleeft.

Talentmanagement gaat dan om het vinden van ieders talent, bewustwording en de inzet of het bewust gebruiken van dat talent in een werkomgeving. Ook gaat het om het verder ontwikkelen van dat talent en kan dit gebruikt worden bij teamsamenstelling of het oplossen van teamproblemen. Het individu en zijn/haar unieke gaven staan hier centraal.
Er is niets mis met de vorige maar persoonlijk vind ik dit het mooiste gebruik van het woord Talent.

4. Verdieping Talent als unieke gave

Vaak gaan we er van uit dat dit soort talenten aangeboren zijn. Ze zijn er of je ze nu wilt of niet. Het ontdekken van je eigen talenten kan wel lang duren, soms een leven lang. Het ontwikkelen ook. Want al gaat het je gemakkelijk af, om er echt in uit te blinken is wel enige moeite, veel oefenen, leren en volharding daarin nodig.

4a. Hoe vind je je talenten?

Goede en eerlijke feedback op jouw functioneren brengt je, naast ‘wat niet goed ging’ hopelijk ook positieve geluiden. Die positieve feedback komt b.v. bij de jaarlijkse beoordelingsronde, maar ook vaak onverwacht, b.v. bij de koffieautomaat, bij de BBQ thuis en b.v. als je vertrekt bij een bedrijf. Uitspraken als “jij bent ook altijd ….” geven je vaak inzicht in je talenten. Als je bepaalde positieve eigenschappen vaker hoort, kan het wel eens een talent zijn. En je kunt er natuurlijk altijd anderen naar vragen “Wat zie je bij mij als talent?”.
Ook zijn er verschillende testen, online en offline die je inzicht kunnen geven in je talenten. Sommige daarvan zijn meer gericht op drijfveren en naar mijn mening is dat net iets anders. En ook drijfveren kennen de vervorming door opvoeding, scholing en werk. Denk b.v. aan arbeids-ethos.
Check de drie eigenschappen hierboven om te zien of je te maken hebt met een echt talent.

4b. Schijn talenten

Helaas is niet alles is wat het lijkt. Er zijn veel competenties waar je goed in kunt worden b.v. door veel te oefenen, maar dat wil niet zeggen dat je er een Talent voor hebt. Het blijft moeite kosten of je beleefd er niet echt plezier aan. (bij mij b.v structureren: ik ben er goed in, kost geen moeite maar echt plezier aan beleven, nee)
Er zijn ook competenties waar je wel plezier aan beleefd maar echt goed wordt je er nooit in. Het zou je teveel moeite kosten (ik speel b.v. een beetje piano en cello maar goed, nee dat wordt ik niet).
Soms ben je ergens goed in zonder veel moeite maar kom je er achter dat je het niet zelf leuk vind. Je hecht er veel waarde aan omdat jouw omgeving dat graag ziet. Een werkomgeving kan bijvoorbeeld om hoge nauwkeurigheid vragen, het gezin waar je bent opgegroeid kan van je verwachten dat je sterk sociaal geïnteresseerd bent. Het lijken dan talenten maar het is aangeleerd en aangepast aan de omgeving. Op zich niets mis mee, maar het is geen aangeboren talent.

Als blijkt dat je ergens geen talent voor hebt, wil dat niet zeggen dat je daar mee moet stoppen. Als je er toch plezier aan beleefd is dat voldoende reden om te doen (denk aan zingen onder de douche, toch muziek blijven maken al is het niet van hoog niveau).

4c. Talent Management op unieke gaven

Talentmanagement door te werken met het aangeboren talent van medewerkers is intensief maar levert ook veel op. Je zet mensen in hun kracht. Je haalt het beste in hen naar boven. Werkplezier vergroot, betere resultaten b.v. in kwaliteit, efficiency of snellere levertijden. En niet te vergeten, je medewerkers zullen het waarderen en naar verwachting langer bij je willen blijven werken.

Is het deze manier van Talentmanagement alleen maar positief? Nee. Het kan talenten naar boven brengen die niet in het huidige werk bruikbaar zijn. Een alternatief is om het gevonden talent op andere plaatsen in te zetten: thuis of in vrijwilligerswerk bijvoorbeeld. Een andere afdeling kan ook een oplossing zijn maar dat kan niet altijd. Soms past een andere werkgever dan beter. Zonde van de investering? Zie het totale plaatje en reken niet af op die ene die vertrekt.
Een voordeel van deze vorm is nog wel dat je het stap voor stap, per afdeling of per team kunt invoeren.

5. Conclusie

Talent en Talentmanagement kun je dus op verschillende manieren hanteren. Er is geen goed of fout. Wel verschil. In de bijbel staat talent voor een muntstuk met de uitleg om het vooral niet in de grond te stoppen, niets mee te doen. Laten we onze talenten en de talenten van onze medewerkers dus maar volop benutten.

(note: de foto is van de hoofdrolspeler (talent) uit de film The three faces of Eve, 1957)