Als ondernemer zijn we meestal druk. Kansen grijpen in de markt, het bedrijf financieel gezond houden en dan hebben we ook nog klanten en medewerkers die onze aandacht vragen. We zijn zo een druk manusje van alles. En meestal komen we best ver met ons eigen normaal gezond boerenverstand. Waarom zouden we ons nog drukker maken als het gewoon goed gaat?
7706_NewsPGMPHov
Daar zit precies de kneep. Als het inderdaad goed gaat hebben we niet meer nodig. Als het niet goed gaat, zoeken we een oplossing. Vaak zoeken we die oplossing buiten ons zelf. Succesvolle managementmethoden en boeken over leiderschap zijn daarbij tegenwoordig populair. En wekelijks verschijnt er wel wat nieuws. Managen heette vroeger gewoon regelen. Op een slimme manier zorgen dat iets uitgevoerd wordt. Veel methoden van ‘nu’ grijpen terug naar oude beginselen. Ook leiderschap is niet nieuw. Al is het wel wat meer dan alleen medewerkers aansturen. Leiderschap gaat over een visie hebben en daaraan vasthouden, strategie bedenken en daadwerkelijk uitvoeren.

Dat kan ook met normaal boerenverstand. Als we goed aansluiten op de behoeftes in de markt komen we al een heel eind. Als we daarbij rekening houden met alle mogelijkheden van ons bedrijf, komen we al een stuk verder. Stilstaan bij de problemen kan een struikelblok worden omdat alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus kijk vooruit, de bocht door.

Zijn nieuw leiderschap en management-boeken dan onzin? Nee, zeker niet. Het verruimt ons blikveld, geeft nieuwe inzichten en kan zeker helpen. Ook het praten met andere ondernemers werkt goed.
Maar begin, als het een keer minder goed gaat, bij uzelf, bij uw eigen bedrijf, uw ondernemerschap en waardeer uw eigen gezond boerenverstand.