Hoe vind je Topspelers in de markt en hoe behoud je deze? De workshop Topspelers, gegeven door Joost Hakvoort verzorgde deze workshop bij het bedrijf Saba in Dinxperlo op 19 september, namens GrowProud.

Zelf vond ik de discussie met de deelnemende MKB bedrijven bijzonder interessant en Joost wist dat ook optimaal te begeleiden. Wat zijn topspelers en wat is de waarde van een topspeler voor je bedrijf? Het blijkt dat topspelers tot 3 maal zoveel toegevoegde waarde leveren dan gemiddelde medewerkers! Dat is best indrukwekkend.

Daarbij is het wel van groot belang dat de topspeler bij uw bedrijf past. Dus de topspeler in het ene bedrijf hoeft dat niet te zijn in een ander bedrijf. De workshop ging daarbij uit van de kernwaarden van een bedrijf. Kernwaarden kunnen echter vanuit verschillende oogpunten worden opgesteld zoals commercieel of maatschappelijk (hoe willen we worden gezien) als ook van hoe we echt zijn (bedrijfscultuur). En heb je kernwaarden die echt de bedrijfscultuur weergeven, dan hoeft dat niet direct aantrekkelijk of onderscheidend te zijn in de arbeidsmarkt. Dus trek je daarmee topspelers aan? Dat de bedrijfscultuur moet passen om een topspeler te behouden en het maximale uit hem/haar te halen waren alle deelnemers het zonder twijfel mee eens.

Het bedrijf QSXL liet vervolgens zien hoe zij middels data op internet, geschikte kandidaten voor jouw vacatures vinden. Het sterke aan hun formule is dat zij met name kandidaten opleveren die niet direct op zoek zijn naar een andere baan, maar er wel voor open staan. Dat betekent dat ze in een veel grotere vijver vissen, dan dat we bereiken met vacatures op websites en diverse portals als Indeed, etc. En vaak goedkoper dan traditionele search bureaus die toch vaak 20-25% van een jaarsalaris vragen.

Vanuit die kandidaten moet je nog wel zelf die topspeler weten te identificeren. Hoe je dat doet en vooral ook wat je niet moet doen, kwam ook aan bod tijdens de workshop. En Joost liet een 7 stappen aanpak zien om die topspeler wel binnen te halen.

Tussendoor kregen we nog een interessante rondleiding bij de gastheer het bedrijf Saba dat internationaal speciale lijmen en kitten levert. We kregen uitleg hoe het bedrijf zo succesvol kon groeien de afgelopen jaren en waar Saba in de toekomst naar toe wil.

Al met al een boeiende leerzame middag, interessante discussies met de deelnemende bedrijven en uitstekend verzorgt door Joost en GrowProud. Alfred Klunder van GrowProud wist te melden dat de volgende workshop al weer staat gepland en de eerste aanmeldingen al binnen zijn. Een aanrader.