In een jaar tijd is er veel veranderd bij 3T. Hoe is dit gegaan?

3T is een Elektronica (HW) co-developer in het hogere segment met vestigingen in Enschede en Eindhoven en heeft een ruime 70 medewerkers. Het afgelopen jaar heb ik hier met plezier mogen werken als Verandermanager en als Lijnmanager HW ad interim.

Aanleiding om te komen

Door de sterke groei in 2018/19 is de organisatie overgestapt op een matrixorganisatie. Aan de ene kant ProjectManagers en aan de andere kant Lijnmanagers. Het proces dat tussen deze partijen speelt heet Resourcemanagement. Dit omvat het inplannen van de juiste engineers op alle projecten. Op zich lijkt dat eenvoudig maar co-development zorgt voor grote afhankelijkheden op meerdere klanten. Opdrachten variëren van twee tot honderden dagen en tel daarbij voortdurend meer werk dan engineers en je weet dat het niet eenvoudig is. Engineers die aan 6 projecten tegelijkertijd werken met ieder z’n eigen specialisme en voorkeuren en de complexiteit is daar.

De aanpak van het werk

De 3 traps aanpak van voorbereiding, implementatie en borging is ook hier gebruikt. De voorbereiding bestond uit het onderzoeken van alle kwaliteiten en problemen. De implementatie bestond uit het wegnemen van belemmeringen en oplossingen leveren waaronder een volledig beschreven proces. De borging is hier vorm gegeven door zelf de rol van Lijnmanager HW op te pakken waar op dat moment een vacature voor open stond. Resourcemanagement is een belangrijke taak voor de Lijnmanager.

En toch bijsturen

Bij een grote verandering heb je de keus of je verandering bereikt middels regels, procedures en restricties of via een gezamenlijke filosofie. De laatste oplossing is mooier, maar werkt niet in alle situaties. Uiteindelijk is het wel wat we gezamenlijk hebben weten te bereiken. Een mooi manifest met enkele spelregels er bij op een infographic is voldoende om het proces goed te laten draaien. Waarbij het uiteindelijk gaat om de wil om samen te werken, geven en nemen.

Afronding

Onlangs is er een Lijnmanager aangenomen in vaste dienst en na hem te hebben ingewerkt, zit mijn opdracht er op. Ik heb het bedrijf 3T echt leren waarderen als een bedrijf waar veel ruimte is voor vernieuwing en eigen aanpak. Een bedrijf met een heerlijke groep diverse professionele engineers en een bedrijf waar ik mij thuis voel. Is Resourcemanagement nu na een jaar helemaal af? Nee, nog niet voor 100% maar we zitten wel op de goede weg, er is een prima basis gelegd en ik ben er van overtuigd dat de Lijnmanagers dit goed weten in te vullen.

3T viert 25-jarig jubileum na verdubbeling in 2018. Eigen ...

Richard Mijnheer (CEO) en Norbert Beltman (COO) zijn zeer tevreden over het doorlopen traject, het resultaat en hoe dat is bereikt. Norbert’s woorden: “ik zou je graag in dienst nemen als jij dat wilde Hiske” zijn een bijzonder mooi compliment waar ik blij mee ben.

3T bedankt voor de mooie opdracht!

En voor de leuke kado’s natuurlijk